Online

Pašreiz BMWPower skatās 171 viesi un 12 reģistrēti lietotāji.

Ienākt BMWPower

Lietotājvards:

Parole:

Atcerēties

Aizmirsi paroli?

Reģistrēties

Forums » Vispārējās diskusijas » Tērzētava

Tēma: Ēdiena šmorēšana - Grilli / Mangaļi utt

AutorsZiņojums
Chainsaw
18. Mar 2023, 20:54 #1061

Kopš: 28. Oct 2006

Ziņojumi: 6550

Braucu ar: trimmeri

Kādam ir pieredze ar šāda veida griliem/kūpinātavām? https://online.depo.lv/search/Grils#156009
Tur kaut ir reali vispār "uzkūpināt"?
Offline
Zuc
19. Mar 2023, 06:19 #1062

Kopš: 22. Apr 2016

Ziņojumi: 624

Braucu ar: Rokām uz stūres


18 Mar 2023, 20:54:55 @Chainsaw rakstīja:
Kādam ir pieredze ar šāda veida griliem/kūpinātavām? https://online.depo.lv/search/Grils#156009
Tur kaut ir reali vispār "uzkūpināt"?


Ar šādu nav bijusi un ja pareizi var saprast konstrukciju, ka sadegšanas dūmi tiek novadīti uz kūpināmo, nevis atsevišķi, aizdomas, ka tur drīzāk (labākajā gadījumā) sanāks sautēti-grillēta ar dūmu aromātu nevis karsti kūpināta vistiņa, kuru ir apglaudījuši tikai dūmi no izvēlētā koka, bet sadegšanas produkti ir izvadīti ārā pa atsevišķu dūmeju.
Bet lai saka kāds, kas ir reāli lietojis šitādu. Man bija paštaisīta no 2 200l mucām.
Offline
Corey
19. Mar 2023, 10:12 #1063

Kopš: 18. Aug 2008

Ziņojumi: 2456

Braucu ar: gc8 type-ra Honda crx

Kādas ir kūpinātavas, kurā kūpina pa karsto ne no degošā koka?
Offline
Zuc
19. Mar 2023, 15:35 #1064

Kopš: 22. Apr 2016

Ziņojumi: 624

Braucu ar: Rokām uz stūres


19 Mar 2023, 10:12:22 @Corey rakstīja:
Kādas ir kūpinātavas, kurā kūpina pa karsto ne no degošā koka?


Nevarēju atrast piemērotāku bildi, bet princips šāds: https://spoki.lv/praktiskais/Kupinatava/848444
Tik zem zivīm uz mucas dibena izklāti kūpināmā koka pagales. Apakšā kuras, karsē augšējās mucas dibenu, dūms izdalās no koka, kas augšējā mucā. Jakupina bija kādas 4-5h vienu piepildījumu. Degošais no apakšas pa skursteni paralēli mucai tiek izvadīts ārā.
Šīs varbūt tādas ātrās kurinātavas, nezinu. Bet tā kas ielikta un mana joprojām skaitās karstā kūpinātava, ja auksto grib, tad tur cita uzbūve.

[ Šo ziņu laboja Zuc, 19 Mar 2023, 15:36:09 ]

Offline
Chainsaw
19. Mar 2023, 15:44 #1065

Kopš: 28. Oct 2006

Ziņojumi: 6550

Braucu ar: trimmeri

tas saucas offset smoker, nu tādā veidā kā amerikāņi taisa viņā - to mēs nesaucam par kūpināšanu nemaz
Offline
Zuc
19. Mar 2023, 19:31 #1066

Kopš: 22. Apr 2016

Ziņojumi: 624

Braucu ar: Rokām uz stūres

Nezinu neko par offset smoker, bet shematiskie zīmējumi un apraksti gan LV, gan RU valodās šādai pieejami bija, kad taisīju. Un kad aprunājos ar vienu radinieku (tante gados), kas kūpina jau ļoooti sen (tiesa, ar auksto metodi), viņa man karstajai tieši šo izstāstija. Tā kā LV arī kūpina šādi un jau sen. Iedomājos, ka varbūt tas no reģiona atkarīgs, kurā vairāk tā, kurā savādāk.
Offline
RVR
20. Mar 2023, 08:57 #1067

Kopš: 18. Sep 2008

Ziņojumi: 22662

Braucu ar: RVR


04 Feb 2023, 22:11:44 @OA83 rakstīja:

04 Feb 2023, 21:32:16 @Horacijs_Keins rakstīja:

04 Feb 2023, 20:31:27 @OA83 rakstīja:
Es laikam esmu vecmodīgs un sentimentāls pāķis, bet nekas nav labāks par sausu alkšņa malciņu šašlikam - ne ar kādām gāzēm, oglēm, granulām vai briketē nekad nedabūsi to garšu un aromātu grillētai gaļai vai šašlikam kā cepot uz alkšņa malkas ! Esmu runājis !

Un sausa gaļa tam visam komplektā… plus tu gaļu ēd kādu stundu vēlāk kā tie augstāk Tevis minētie

Galīgi nē večuk ! Tas vai gaļa sanāk sausa vai sulīga ir atkarīgs no 3 aspektiem:
1.Marinādes
2.Pašas gaļas izvēles
3. Ogļu temperatūras uz kuras liek cepties gaļu, tobiš tām jābūt izdegušām, jāgail, bez liesmas utt.
Man nav problēmu ar sausu gaļu ievērojot 3 augstākminētos punktus !


Tieši tā.
Sausa gaļa mēdz būt vai nu tad, ja pārcep, ja par daudz sāls marinādē vai pati gaļa ne pārāk laba.

Ar alkšņa malku sanāk ļoti labi!

P.S. esmu ortodoksāls mangālists-klasiķis

[ Šo ziņu laboja RVR, 20 Mar 2023, 08:59:35 ]

Offline
Arsmens
20. Mar 2023, 09:25 #1068

Kopš: 28. Jun 2003

No: Rīga

Ziņojumi: 13306

Braucu ar: Trim durvīm

Precīzi pateikts.
Sāls marinādē netiek likts, po ar ko marinē.
Arī patīk malku izkurināt oglēm, bet tas tā.
Galvenais cept strauji, niknā karstumā un līdz levelam, ka tulīt, tulīt būs gatavs, bet vēl bišķi būtu jācep un tad met bļodā iekšā, pēc vēlmes sāli klāt, vāku virsū un lai nostāvās. Šādā veidā sausu nedabūt. Protams, mahimas un rimi gaļa ir no citas dimensijas un tur padomu dot grūti, ja neskaita, ka tur nevajag pirkt.
Offline
i
27. Mar 2023, 09:28 #1069

Kopš: 07. Mar 2007

Ziņojumi: 494

Braucu ar:

Ir kāds,kas var apstāstīt par gāzes griliem?

Interesē budžeta variants, ko ik pa laikam uz balkona padarbināt.
Ir kādas specifiskas lietas ko ņemt vērā?
Kādu jaudu apm. skatīties, kādu gāzi labāk pirkt?

Šobrīd skatos uz šitādiem variantiem:
Links 1
Links 2
Offline
SteelRat
27. Mar 2023, 11:16 #1070

Kopš: 11. Dec 2002

Ziņojumi: 164083

Braucu ar: Challenger

Skaties lai ir čuguna restes Un lai normāli balons ielien iekšā
Ja mustangā lien balons, tad ņem to, tur reste izskatās ka ir čuguna

-----------------
Offline
bum_bumz
27. Mar 2023, 11:47 #1071

Kopš: 05. Jan 2006

Ziņojumi: 7116

Braucu ar: E34


19 Mar 2023, 19:31:02 @Zuc rakstīja:
Nezinu neko par offset smoker, bet shematiskie zīmējumi un apraksti gan LV, gan RU valodās šādai pieejami bija, kad taisīju. Un kad aprunājos ar vienu radinieku (tante gados), kas kūpina jau ļoooti sen (tiesa, ar auksto metodi), viņa man karstajai tieši šo izstāstija. Tā kā LV arī kūpina šādi un jau sen. Iedomājos, ka varbūt tas no reģiona atkarīgs, kurā vairāk tā, kurā savādāk.

Pa vecai metodei ir dūmbūda, visparastākā, atvērtā tipa. Pepinātas, kūpinātas, žāvētas dabū, mainot produkta novietojuma augstumu.
Vispirms jādabū pamata karstums/ogles kā grilā. Šodien var bērt grila ogles, esmu pat ar priedes malku izkurinājis. Tālāk uz oglēm met alkšņu malku, atkarībā kādu produktu vēlamies iegūt. reņģes pepina ar sausu, novietojums - tuvu liesmai. 20 minūtes un gatavs, sāli uzber ēdot. Tā paša procedūra kūpinot. Kurināmais - jaukta tipa: sauss, tikko zāģēts. Novietojums - vidējā līmenī. Laiks - līdz stundai zivīm, ilgāk gaļai.
Žāvēšanai izmanto tikai zaļu alksni, svaigas šķeldas. Novietojums - visaugstākais. Zivij - 2-3 dienas, cūkas ciskai - nedēļa.
Mucā parasti sanāk tikai pirmie 2 produkti. Auksti kūpinātiem dūmi jālaiž pa kanāliem. Tur laikam var automatizēt ar dūmu un temp.sensoriem, lai ik pa laikam uzšauj skaidas.

Ir arī mucā kūpināts, bez ekstrām, tad skābekļa-degšanas daudzumu regulēja, nosedzot augšu ar kartupeļu maisu. Dūmi nedaudz sūcas cauri un arī skābeklis pieplūst. Perfekti
Offline
Rudis007
27. Mar 2023, 20:09 #1072

Kopš: 14. Nov 2018

Ziņojumi: 231

Braucu ar:


27 Mar 2023, 11:16:48 @SteelRat rakstīja:
Skaties lai ir čuguna restes Un lai normāli balons ielien iekšā
Ja mustangā lien balons, tad ņem to, tur reste izskatās ka ir čuguna


Neizskatās pēc čuguna restēm, drīzāk kaut kāda plāna tērauda loksne presēta un pārklāta ar emalju.
Par čugunu piekrītu, laba lieta, labi tur karstumu, attiecīgi vieglāk darboties.


Es ņemtu šo. Pēc bildēm tiešām izskatās mazlietots, klāt balons, kas nav mazsvarīgi, jo tie ir padārgi un gandrīz ir budžetā. Plus aparāts izskatās krietni nopietnāks par nolūkotajiem. Vienīgi Liepāja

[ Šo ziņu laboja Rudis007, 27 Mar 2023, 20:10:50 ]

Offline
alnisg
08. Dec 2023, 19:12 #1073

Kopš: 29. Jul 2015

Ziņojumi: 2014

Braucu ar:

Ja kādam funktieris ko smalku vai eksotisku uzgrillēt vai ko no pārtikas ņammīgu gatavojamu vai gatavu nopirkt, ir iemesls iegriezties Reaton pārtikas vairumtirdzniecības bāzē Reaton santehnikas tirgotavas pagalmā. Tur barjera, zem tās atļauts iebraukt pie rampas, tālāk pa trepītēm uz norādēs norādīto angāru. Jau gadiem tur iepērkos. Tikko visādu tādu figņu svētkiem sapirku, tur, cepšanai sagatavotus konservētus vīngliemežus, saldētus cepamus kruasānus, saldētas picas no Itālijas, delikatešu prošuto, kastītes ar šokolādes alkohola pudelēm un, tādā garā... Nu, tur ir liela daļa no MC kvadrātā Gastronome piedāvātajām delikatesēm un tas, ko smalkie krogi gatavošanai iepērk, bet, par pavisam citām zemākām cenām. Veikalos baigā burzma, bet tur pa mierīgo izstaigāju, izpētīju un, kā nodokļu maksātājs mierīgi ar karti norēķinājos.
Offline
VMR
25. May 2024, 10:56 #1074

Kopš: 07. May 2006

Ziņojumi: 10337

Braucu ar: sporta variantu

Ķeriet laifhaku šašliku sezonai - klasiskajai marinādei, kur vajag dahua sīpolu var vienkārši sablenderēt 2(divus!) sīpolus uz 2 kg gaļas, caur marli izspiest sulu un nefisties ar griešanu. Vienkārši sablenderētus likt neiesaku, jo gaļa ar tiem apķep, cepot apdeg un var būt rūgta
Offline
RVR
25. May 2024, 12:44 #1075

Kopš: 18. Sep 2008

Ziņojumi: 22662

Braucu ar: RVR


25 May 2024, 10:56:55 @VMR rakstīja:
Ķeriet laifhaku šašliku sezonai - klasiskajai marinādei, kur vajag dahua sīpolu var vienkārši sablenderēt 2(divus!) sīpolus uz 2 kg gaļas, caur marli izspiest sulu un nefisties ar griešanu. Vienkārši sablenderētus likt neiesaku, jo gaļa ar tiem apķep, cepot apdeg un var būt rūgta


Vakarā ieradīsies komisija novērtēt
Offline
VMR
25. May 2024, 13:45 #1076

Kopš: 07. May 2006

Ziņojumi: 10337

Braucu ar: sporta variantu

Bļa
Offline
Arsm3ns
25. May 2024, 14:16 #1077

Kopš: 27. Oct 2023

Ziņojumi: 1272

Braucu ar:

Jā, veca, iedarbīga metode.
Otra tāda bezmarinēšanas ir pliku gaļu bez nekā izcept un bļodā, kurā sakapātas dilles utt, sāls, garšvielas, da kaut bbq mērce ielieta, samest gaļu, aiztaisīt, kratot izslānīt un atstāt ievilkties.
Nebūs visklasiskākā tipa šašons, bet pārmaiņām der. Plus, šajā metodē vislabāk jūt vai nopirktā gaļa ir vai nav draņķis Samarinēšana visu ko piedod..
Offline
martins_usars
25. May 2024, 14:40 #1078

Kopš: 01. May 2023

Ziņojumi: 1341

Braucu ar: skatuve viens!

Sīpolsolu var aizstāt arī ar kivi. Tos ar pirkstiem samīca un lieto 3x vairāk kā sīpolus lietotu. Atstāj ledusskapī uz 24h, citādi nav jēgas
Offline
Lala
25. May 2024, 15:53 #1079

Kopš: 16. Nov 2011

No: Rīga

Ziņojumi: 3428

Braucu ar: Visādiem pedāļiem un Svensonu kasti.

Iemetīsu tad arī viena kolumbiešu pavāra (cūk)gaļas ierīvīti.

1/2 glāze tumša brūna cukura (sauss)
1/4 gl. sāls
1/4 gl. saldā paprika
1/4 gl. kūpinata paprika
1 ē.k. ķiploku pulvera
2 t.k. seleriju sāls
2 ē.k. čili pulvera
2 ē.k. melno piparu
1 ē.k. salvijas pulvera
1 t.k. malts allspice (jamaikas pipars)
1 t.k. malts kumins (nejaukt ar ķimeni)
1/4 t.k. kajēna piparu
1/8 t.k. malta muskatrieksta miza (mace)
1/8 t.k. maltu krustnagliņu

Jauc visu kopā ar SAUSU cukuru, un rīvē gaļā. Sanāk ļoooooti gardi.
Offline
Bender
26. May 2024, 10:14 #1080

Kopš: 30. Oct 2014

Ziņojumi: 2066

Braucu ar: E91


25 May 2024, 14:40:56 @martins_usars rakstīja:
Sīpolsolu var aizstāt arī ar kivi. Tos ar pirkstiem samīca un lieto 3x vairāk kā sīpolus lietotu. Atstāj ledusskapī uz 24h, citādi nav jēgas

Kiwi iedarbojas daudz ātrāk.
Ne vairāk, kā 2 stundas "jāmarinē". Ar 1h pietiek un daudzums arī ir pārspīlēts - 1 gabals uz kg reizēm ir par daudz...
Vienīgi, ja gaļa uzreiz miskastē metama, tad tās 24h vajag, lai nomāktu smaķeli
Offline

Moderatori: 968-jk, AV, AiwaShuraLLP, BigArchi, Czars, GirtzB, Lafter, PERFS, RVR, SteelRat, VLD, linda, mrc, noisex, smudo