Gadījuma bilde

Online

Pašreiz BMWPower skatās 117 viesi un 25 reģistrēti lietotāji.

Ienākt BMWPower

Lietotājvards:

Parole:

Atcerēties

Aizmirsi paroli?

Reģistrēties



Forums » Vispārējās diskusijas » Tērzētava

Tēma: Ēdiena šmorēšana - Grilli / Mangaļi utt

AutorsZiņojums
OA83
04. Feb 2023, 22:11 #1081

Kopš: 09. Jan 2023

No: Jūrmala

Ziņojumi: 108

Braucu ar: X5; F15


04 Feb 2023, 21:32:16 @Horacijs_Keins rakstīja:

04 Feb 2023, 20:31:27 @OA83 rakstīja:
Es laikam esmu vecmodīgs un sentimentāls pāķis, bet nekas nav labāks par sausu alkšņa malciņu šašlikam - ne ar kādām gāzēm, oglēm, granulām vai briketē nekad nedabūsi to garšu un aromātu grillētai gaļai vai šašlikam kā cepot uz alkšņa malkas ! Esmu runājis !

Un sausa gaļa tam visam komplektā… plus tu gaļu ēd kādu stundu vēlāk kā tie augstāk Tevis minētie

Galīgi nē večuk ! Tas vai gaļa sanāk sausa vai sulīga ir atkarīgs no 3 aspektiem:
1.Marinādes
2.Pašas gaļas izvēles
3. Ogļu temperatūras uz kuras liek cepties gaļu, tobiš tām jābūt izdegušām, jāgail, bez liesmas utt.
Man nav problēmu ar sausu gaļu ievērojot 3 augstākminētos punktus !
Offline
strange_panda
05. Feb 2023, 06:06 #1082

Kopš: 13. Feb 2022

No: Rīga

Ziņojumi: 679

Braucu ar: BMW E53, Astra G Caravan

Gaļas sulīgumu/sausumu nosaka tikai temperatūra un apstrādes ilgums ...
Neatkarīgi no pagatovošanas metodes vai aprīkojuma ... Ar malku ir tikai ilgāk ...
Nekas netraucē iemest kokogles atbilstošo koku skaidas ... ja interesē attiecīgais aromāts
Offline
Chainsaw
18. Mar 2023, 20:54 #1083

Kopš: 28. Oct 2006

Ziņojumi: 6311

Braucu ar: trimmeri

Kādam ir pieredze ar šāda veida griliem/kūpinātavām? https://online.depo.lv/search/Grils#156009
Tur kaut ir reali vispār "uzkūpināt"?
Offline
Zuc
19. Mar 2023, 06:19 #1084

Kopš: 22. Apr 2016

Ziņojumi: 431

Braucu ar: Kūtiņu


18 Mar 2023, 20:54:55 @Chainsaw rakstīja:
Kādam ir pieredze ar šāda veida griliem/kūpinātavām? https://online.depo.lv/search/Grils#156009
Tur kaut ir reali vispār "uzkūpināt"?


Ar šādu nav bijusi un ja pareizi var saprast konstrukciju, ka sadegšanas dūmi tiek novadīti uz kūpināmo, nevis atsevišķi, aizdomas, ka tur drīzāk (labākajā gadījumā) sanāks sautēti-grillēta ar dūmu aromātu nevis karsti kūpināta vistiņa, kuru ir apglaudījuši tikai dūmi no izvēlētā koka, bet sadegšanas produkti ir izvadīti ārā pa atsevišķu dūmeju.
Bet lai saka kāds, kas ir reāli lietojis šitādu. Man bija paštaisīta no 2 200l mucām.
Offline
Corey
19. Mar 2023, 10:12 #1085

Kopš: 18. Aug 2008

Ziņojumi: 1974

Braucu ar: gc8 type-ra Honda crx

Kādas ir kūpinātavas, kurā kūpina pa karsto ne no degošā koka?
Offline
Zuc
19. Mar 2023, 15:35 #1086

Kopš: 22. Apr 2016

Ziņojumi: 431

Braucu ar: Kūtiņu


19 Mar 2023, 10:12:22 @Corey rakstīja:
Kādas ir kūpinātavas, kurā kūpina pa karsto ne no degošā koka?


Nevarēju atrast piemērotāku bildi, bet princips šāds: https://spoki.lv/praktiskais/Kupinatava/848444
Tik zem zivīm uz mucas dibena izklāti kūpināmā koka pagales. Apakšā kuras, karsē augšējās mucas dibenu, dūms izdalās no koka, kas augšējā mucā. Jakupina bija kādas 4-5h vienu piepildījumu. Degošais no apakšas pa skursteni paralēli mucai tiek izvadīts ārā.
Šīs varbūt tādas ātrās kurinātavas, nezinu. Bet tā kas ielikta un mana joprojām skaitās karstā kūpinātava, ja auksto grib, tad tur cita uzbūve.

[ Šo ziņu laboja Zuc, 19 Mar 2023, 15:36:09 ]

Offline
Chainsaw
19. Mar 2023, 15:44 #1087

Kopš: 28. Oct 2006

Ziņojumi: 6311

Braucu ar: trimmeri

tas saucas offset smoker, nu tādā veidā kā amerikāņi taisa viņā - to mēs nesaucam par kūpināšanu nemaz
Offline
Zuc
19. Mar 2023, 19:31 #1088

Kopš: 22. Apr 2016

Ziņojumi: 431

Braucu ar: Kūtiņu

Nezinu neko par offset smoker, bet shematiskie zīmējumi un apraksti gan LV, gan RU valodās šādai pieejami bija, kad taisīju. Un kad aprunājos ar vienu radinieku (tante gados), kas kūpina jau ļoooti sen (tiesa, ar auksto metodi), viņa man karstajai tieši šo izstāstija. Tā kā LV arī kūpina šādi un jau sen. Iedomājos, ka varbūt tas no reģiona atkarīgs, kurā vairāk tā, kurā savādāk.
Offline
RVR
20. Mar 2023, 08:57 #1089

Kopš: 18. Sep 2008

Ziņojumi: 21301

Braucu ar: RVR


04 Feb 2023, 22:11:44 @OA83 rakstīja:

04 Feb 2023, 21:32:16 @Horacijs_Keins rakstīja:

04 Feb 2023, 20:31:27 @OA83 rakstīja:
Es laikam esmu vecmodīgs un sentimentāls pāķis, bet nekas nav labāks par sausu alkšņa malciņu šašlikam - ne ar kādām gāzēm, oglēm, granulām vai briketē nekad nedabūsi to garšu un aromātu grillētai gaļai vai šašlikam kā cepot uz alkšņa malkas ! Esmu runājis !

Un sausa gaļa tam visam komplektā… plus tu gaļu ēd kādu stundu vēlāk kā tie augstāk Tevis minētie

Galīgi nē večuk ! Tas vai gaļa sanāk sausa vai sulīga ir atkarīgs no 3 aspektiem:
1.Marinādes
2.Pašas gaļas izvēles
3. Ogļu temperatūras uz kuras liek cepties gaļu, tobiš tām jābūt izdegušām, jāgail, bez liesmas utt.
Man nav problēmu ar sausu gaļu ievērojot 3 augstākminētos punktus !


Tieši tā.
Sausa gaļa mēdz būt vai nu tad, ja pārcep, ja par daudz sāls marinādē vai pati gaļa ne pārāk laba.

Ar alkšņa malku sanāk ļoti labi!

P.S. esmu ortodoksāls mangālists-klasiķis

[ Šo ziņu laboja RVR, 20 Mar 2023, 08:59:35 ]

Offline
Arsmens
20. Mar 2023, 09:25 #1090

Kopš: 28. Jun 2003

No: Rīga

Ziņojumi: 12827

Braucu ar: brūnišķīgu auto

Precīzi pateikts.
Sāls marinādē netiek likts, po ar ko marinē.
Arī patīk malku izkurināt oglēm, bet tas tā.
Galvenais cept strauji, niknā karstumā un līdz levelam, ka tulīt, tulīt būs gatavs, bet vēl bišķi būtu jācep un tad met bļodā iekšā, pēc vēlmes sāli klāt, vāku virsū un lai nostāvās. Šādā veidā sausu nedabūt. Protams, mahimas un rimi gaļa ir no citas dimensijas un tur padomu dot grūti, ja neskaita, ka tur nevajag pirkt.
Offline

Moderatori: AV, BigArchi, Czars, GirtzB, Jagr, Lafter, PERFS, Puxxx, SteelRat, VLD, linda, noisex, zzips