Kā patiesībā radies BMW logotips

  • Raksta opcijas
  • Lasīt komentārus (13)
  • Drukāt
  • BMWPower.lv / DELFI Auto,
    08-06-2010

    Iekšējā daļā balts un zils ar melnu kontūru un uzrakstu „BMW” (Bayerische Motoren Werke). Vairāk kā 90 gadus tāds ir „BMW” korporatīvais logotips, kas ir atpazīstams visā pasaulē. Kliedējot dažu populāru mītu, „BMW” kompānijas vēstures nodaļa skaidro, kā šis logotips radies patiesībā.

    „BMW” logotips pirmo reizi uz sauszemes transportlīdzekļa tika izmantots 1923.gadā uz „BMW R32” motocikla. Kā liecina „BMW” arhīvs, pirmais dokuments, kurā fiksēts pazīstamais logotips, ir 1918.gada rokasgrāmata par „BMW” lidmašīnas dzinēju „Type III a”.

    Pirmo reizi "BMW" logo dokumentēts 1918.gadā

    „BMW” savu darbību sāka ar lidmašīnu motoriem, tikai pēc tam sekoja motocikli un automobiļi. Tieši lidmašīnu dzinēji ir izcelsme sabiedrības mītam, ka „BMW” logotips radies no rotējoša lidmašīnas propellera.

    1929.gadā tapusī populārā bilde, kas ir mīta pamatā

    Šāda interpretācija veidojusies no „BMW” lidmašīnas dzinēju literatūras izdevuma, uz kā vāka ir bilde ar divām lidmašīnām un stilizētu „BMW” logotipu uz to propelleriem. Patiesībā populārais attēls uzņemts 1929.gadā – vairākus gadus pēc „BMW” logotipa rašanās.

    Tad kā patiesībā radies „BMW” logotips?

    20.gadsimta sākumā „Rapp Motorenwerke” bija viens no lielākajiem lidmašīnu dzinēju ražotājiem Vācijā, kas pēc vairākām apvienošanām un pārmaiņām 1917.gadā kļuva par „BMW”.

    Kompānijas vadība vēlējās, lai jaunais logo tiktu veidots uz „Rapp” logotipa bāzes. Rezultātā „Rapp” logotipa centrā esošais melnais zirgs tika aizstāts ar Bavārijas karoga zilo un balto krāsu, bet ietverošajā melnajā aplī „Rapp” uzraksts nomainīts ar „BMW”.

    "Rapp" (no kreisās) un "BMW" logotips

    Tādējādi „BMW” vēstures nodaļa reizi par visām reizēm kliedē sabiedrībā un daudzviet uzziņas literatūrā valdošo mītu, ka „BMW” logotips simbolizē lidmašīnas balto propelleru, kas šķeļ zilās debesis.

    Piedāvājam noskatīties video ar „BMW” logotipa tapšanas stāstu:


    Tikai reģistrēti lietotāji drīkst pievienot komentārus


    Reģistrēties