Nacionālās klases sezonas apskats

  • Raksta opcijas
  • Lasīt komentārus (4)
  • Drukāt
  • 08-11-2005

    Ar 28. augusta 5. posmu ir noslēgusies pirmā X-sports jeb nacionālās klases sezona. Sezona piecu posmu garumā izvērtās negaidīti spraiga un interesanta.

    Nacionālā klase ir jauna klase Latvijas autošosejā, kur par maksimāli minimālām izmaksām katrs interesents var piedalīties īstās autošosejas sacensībās. Sacīkstēs debijas sezonā pārsvarā piedalījās amatieri, no kuriem lielākai daļai tā bija pirmā sezona autošosejā. Vienā posmā norisinās divi braucieni, pirmajā braucēji startē izlozētā secībā, otrajā - apgrieztā pirmā brauciena rezultāta secībā. Kopumā pirmajā sezonā trasē devās 17 braucēji, no kuriem vairums startēja ar pirmās vai otrās paaudzes VW Golf vai BMW 320 E30 automašīnām. Punktu dalīšanas sistēma bija tieši tāda pati, kā tā ir Ziemeļeiropas zonas(NEZ) čempionātā – par uzvaru braucienā pilots saņem 25 punktus, kas pēc sezonas tiek apkopoti absolūtajā kopvērtējumā.

    2005. gada sezonā cīņa par uzvaru klasē norisinājās līdz pat pēdējam braucienam, kurā starp abiem galvenajiem favorītiem notika sadursme. Tādējādi ātrākais pilots šosezon izrādījās Jānis Kārkliņš, par 2 punktiem apsteidzot Vadimu Vihņēviču, kurš visu sezonu atradās līderpozīcijās kopvērtējumā. Kopš sadursmes trasē pēdējā braucienā starp šiem braucējiem izveidojās neliels konflikts, taču kā liecina pēdējā informācija – viss esot kārtībā. Trešo vietu, stabili startējot visas sezonas garumā, izcīnīja „Permalat Racing Team” komandas braucējs Artūrs Zantmans. Viņš sezonas garumā pamanījās savākt 146 punktus.

    Ceturtais sezonas garumā bija Edgars Vītols (113p), kuram sezona iesākās ļoti veiksmīgi, taču turpinājums izvērtās tikpat neveiksmīgs. Paliekot bez punktiem tehnisku problēmu dēļ trešajā un ceturtajā posmā, viņam nācās atteikties no cerībām par uzvaru absolūtajā kopvērtējumā. Piektais sezonu beidza Armands Keišs (98p), kurš ļoti atzīstami startēja pēdējos posmos. Pirmo sešnieku noslēdza Raimonds Cabulis (86p), kurš acīmredzami progresēja visas sezonas laikā.

    Sezonas apskats

    1. posms
    Sezonas atklāšanas posms bija daļa no NEZ čempionāta posma Rīgā. Sacīkstes norisinājās moto aplī. Vēl nebija nosakāmi klases favorīti un prognozēt īsto uzvarētāju – vēl jo mazāk iespējams. Sacīkstēs uzvaru divu braucienu summā izcīnīja Edgars Vītols, aiz sevis atstājot savu lielāko konkurentu Vadimu Vihņēviču. Trešais finišēja Jānis Kārkliņš, ceturtais Artūrs Zantmans, aiz viņa Mārtiņš Knipšis un Jānis Siliņš.
    2. posms
    Arī šis posms risinājās Biķernieku moto aplī. Un arī šoreiz par uzvaru cīnījās Edgars Vītols un Vadims Vihņēvičs. Abos braucienos, apdzenot visus konkurentus, uzvarēja Vihņēvičs, abos braucienos otrais – Vītols. Tālākā secība gluži kā pirmajā posmā - trešo vietu sīvā cīņā ieguva Jānis Kārkliņš, tālāk Artūrs Zantmans, Mārtiņš Knipšis un Jānis Siliņš.
    3. posms
    X-sports trešais posms norisinājās skatītājiem neierastajā un interesantajā ovālā. Nacionālajā klasē pirmo sacīksti uzsāka Normunds Šubeckis, kurš jau bija ieguvis pieredzi savulaik braucot „Golf” kausā. Savukārt, šosejas sacensībās kopumā debitēja Mairis Virsis, kā arī Kārlis Ņikiforovs, kurš to izdarīja lieliski – izcīnot 3. vietu. Pirms sacīkstēm „nobira” Edgara Vītola mašīnas motors. Negaidītu uzvaru posmā izcīnīja Armands Keišs, kurš spēja ļoti pārliecinoši uzvarēt otrajā braucienā. Otrais Artūrs Zantmans, trešais Kārlis Ņikiforovs. Ceturtais divu braucienu summā Jānis Kārkliņš, piektais Vadims Vihņēvičs, kurš uzvarēja pirmajā braucienā, taču nefinišēja otrajā. Sešnieku noslēdz Normunds Šubeckis.
    4. posms
    Priekšpēdējais posms norisinājās tradicionālajā Biķernieku auto aplī. Šīs sacīkstes bija ļoti bagātas ar interesantām cīņām un apdzīšanām trasē. Saistošajā sacīkstē uzvaru izrāva Jānis Kārkliņš, aiz sevis atstājot Vadimu Vihņēviču un Raimondu Cabuli, kuram tas bija pirmais goda pjedestāls. Ceturtais Artūrs Zantmans, piektais Armands Keišs, kurš spēja uzvarēt otrajā braucienā, taču nespēja finišēt pirmajā. Sestais finišēja Normunds Šubeckis. Edgars Vītols, kurš startēja ar veco Ģirta Melbikša VW Golf II, bija vadībā abos braucienos, taču abos piedzīvoja izstāšanos tehnisku iemeslu dēļ.
    5. posms
    Beidzamajās X-sports sacīkstēs izšķīrās pirmais kausa uzvarētājs – vislielākās iespējas uzvarēt bija Jānim Kārkliņam un Vadimam Vihņēvičam – priekšā bija Vihņēvičs ar 7 punktu atrāvienu. Cerības uz uzvaru vēl bija Artūram Zantmanam, kuru no līdera šķīra 20 punkti. Pirmajā braucienā uzvarēja Kārkliņš, Vihņēvičs – trešais, starp abiem bija iespraucies Normunds Šubeckis. Tas nozīmē, ka pēc pirmā brauciena vadībā jau ar 2 punktiem bija izvirzījies Karkliņš. Otrajā braucienā sīvā cīņā par uzvaru kopvērtējumā abi pretendenti sadūrās un abi izstājās. Posmā uzvarēja Armands Keišs, otrais Šubeckis, aiz viņa Raimonds Cabulis un Edgars Vītols, piektais Jānis Kārkliņš, sestais Artūrs Zantmans. Līdz ar to par uzvarētāju absolūtajā 2005. sezonas kopvērtējumā kļuva Jānis Kārkliņš, otrais Vadims Vihņēvičs, trešais Artūrs Zantmans.

    Andis Meilands, nacionālās klases organizators: „Nacionālā klase nākamgad turpinās attīstīties. Tai būs jau Latvijas čempionāta statuss, līdz ar to uzvarētājs būs Latvijas čempions. Nākamgad kopumā būs seši posmi, no kuriem viens ir paredzēts Pērnavā, tomēr lai neceltu iebildumus tie, kas līdz Pērnavai dažādu iemeslu nevar aizbraukt, tad ieskaitē ies pieci posmi no sešiem, t.i. sezonas beigās kopvērtējumā neņems vērā sliktāko posmu (vai posmu, kurā vispār netika startēts). Šis ievedums arī čempionāta kopvērtējumu sezonas beigās padarīs blīvāku un interesantāku. Atliek vien gaidīt jauno, intriģējošo nacionālās klases sezonu...”

    Iespējams arī Jums ir radusies vēlēšanās piedalīties šajās aizraujošajās un intriģējošajās sacensībās! Andis Meilands – T. 8644446 vai e-pasts [email protected]

    2005. gada sezonas kopvērtējums

    1. (4*) Jānis Kārkliņš 162 p. (Speed3, BMW 320i)
    2. (1) Vadims Vihņēvičs 160 p. (Vadik, BMW 320i)
    3. (2) Artūrs Zantmans 146 p. (BMW 320i)
    4. (8) Edgars Vītols 113 p.
    5. (12) Armands Keišs 98 p.
    6. (5) Raimonds Cabulis 86 p.
    7. (15) Normunds Šubeckis 78 p.
    8/9. (11) Andrejs Gubarevs 49 p.
    8/9. (17) Kārlis Ņikiforovs 49 p.
    10. (3) Mārtiņš Knipšis 44 p.
    11/12. (14) Jānis Siliņš 38 p.
    11/12. (10) Arvīds Rumbēns 38 p.
    13/14. (19) Mairis Virsis 34 p.
    13/14. (6) Raimonds Martinsons 34 p.
    15. (7) Atis Veismanis 15 p.
    16. (9) Andris Misjūns 14 p.
    17. (18) Oskars Miķelsons 1 p.

    * - starta numurs

    Jānis Straupe, http://www.autososeja.tk


    Tikai reģistrēti lietotāji drīkst pievienot komentārus


    Reģistrēties