Vadāmības tests galējos režīmos

  • Raksta opcijas
  • Lasīt komentārus (1)
  • Drukāt
  • 31-07-2003

    Kurš no automobiļiem ir vislabāk vadāms? Ne pats ātrākais, ne pats jaudīgākais, bet apveltīts ar to izsmalcināto īpašību kopumu, kas pie ātras un enerģiskas braukšanas dāvā vadītājam maksimālo baudu. Mēs rīkojāmies tā: paņēmām pēc mūsu domām 20 labākos automobiļus, nogādājām uz vienu un to pašu sacīkšu apli un stingri pārbaudījām to patiesās spējas.

    Šie divdesmit pavisam atšķirīgie automobiļi ir līdzīgi tikai vienā - tie visi ir slaveni ar savu izteiksmīgo vadāmību. Bet tas, kā mašīna vadās, cik ļoti tā klausa vadītāja darbībām, aktīvam vadītājam, bez šaubām, ir braukšanas procesā galvenais baudas avots. Tātad, jūsu priekšā ir mūsu divdesmit favorīti, un mēs gatavojamies uzrīkot Trakstonas aplī sev lielus svētkus. Bet, vadoties pēc principa - savienot patīkamo ar lietderīgo,- pie reizes mēs veiksim arī nopietnu (gandrīz zinātnisku) pētījumu.

    :table_open:::Spriest par mašīnas temperamentu tikai pēc paātrinājuma līdz 100 km/h - nonsenss! Un arī vadāmību neaprakstīsi ar kādu vienu skaitli. Protams, dažādo automašīnu maksimālo ātrumu salīdzināšana fiksētos ātrumtrases punktos ļauj izdarīt interesantus secinājumus - bet tomēr vadāmība - tas ir kas vairāk, kā tikai skaitļi. Mēs speciāli automašīnas testējām ne tikai trekā, bet arī parastos ceļu apstākļos, tā kā tālām no ideāla koplietošanas ceļiem domātām automašīnām, kā likums, raksturīgas pavisam citas manieres nekā uz līdzenas kā galds sacīkšu trases.

    Katra no divdesmit automašīnām, tajā vai citā laikā, jau mums dāvāja ne mazums patīkamus mirkļus. Un lai, cik iespējams, sakārtotu radušās subjektīvās izjūtas (kā likums, asas), mēs izstrādājām sekojošu „vērtību sistēmu”.

    Vadāmības novērtēšanas kritēriji

    1. Riepu saķere ar ceļu
    Pie vienādiem nosacījumiem riepu spējai pretoties sānu izslīdēšanai ir liela nozīme. Jo tā ir lielāka, lielāks var būt pārvietošanās ātrums līkumā, un, bez tam, ja riepas labi tur automobili šķērsvirzienā, tad, kā likums, to bremzēšanas un paātrinājuma īpašības arī izrādās labas.

    2. Stūres vadāmība
    Laba stūres iekārta līkumu veikšanas procesā nodrošina skaidrību un precizitāti no ieejas tajā līdz izejai. Kam patiks, ja automobilis ieies likumā pa asāku trajektoriju, nekā ir likts, vai negaidīti iztaisnos to pēc precīzas līkuma ieejas veikšanas. Stūres vadības informētība sevī ietver, ka stūrei, adekvāti priekšējo riteņu slodzes palielinājumam, jākļūst smagākai un momentā jākļūst vieglākai, ziņojot vadītājam par brīdi, kad riteņi izslīd.

    3. Pakāpeniskums
    Pilnīgai riepu saķerei ar ceļu nevajadzētu strauji pāriet tik pat pilnīgā saķeres zaudēšanā. Svarīgi, lai sānslīde palielinātos pakāpeniski, pastāvīgi informējot vadītāju par notiekošo.

    4. Kontrolējamība
    Pat uz riepu un ceļa saķeres robežas automobilim precīzi jāreaģē uz stūres un akseleratora pedāļa darbībam. Vadāmības raksturam, cik tas ir iespējams, jācenšas būt neitrālam - nepietiekamai vai pārlieku lielai pagriežamībai nevajadzētu būt absolūtām. Reakcijām uz akseleratora pedāļa darbībām jābūt paredzamām.

    5. Noturība
    Ceļa nelīdzenums nedrīkst izraisīt novirzes no kursa. Bremzēšanas laikā automobilim jāklausa stūre, bet novirze uz sāniem dēļ ceļa slīpuma ir nepieļaujama.

    Trakstonas trase
    Vecā Trakstona var uzdzīt bailes. Trakstona ir pati ātrākā Lielbritānijas trase. Bez pārējām priekšrocībām, tā vēl ir pauguraina, pie tam, visātrākajos posmos. Šī visa ir prelūdija domai, ka Trakstona - vienkārši ideāla vieta tiem, kas vēlas uzzināt absolūti visu par vadāmību.

    Kļūda kādā no ātrajiem līkumiem, kā likums, noved pie tā, ka automašīna uz ilgu laiku pārkvalificējas par zāles pļāvēju - labi, ka zāle Trakstonas trases malā ir pietiekoši daudz. Līkumu ķēde Kembels-Kobbs-Sigreivs prasa no vadītāja pār cilvēcīgu noturību, bet pēc izskata parastais 90-grādu Klabs neizrādās nemaz tik vienkāršs, ja ņem vērā, ka pirms tā nākas maksimāli strauji dzēst ātrumu - no maksimālā līdz minimālajam, jo tas pirms iebraukšanas boksos pilda retardera lomu.

    Ātrie līkumi trases ātrākajā posmā ir tik plati, ka no tāluma ir līdzīgi stāvvietām, tikai bez norādēm un atbilstošiem ceļa apzīmējumiem, bet toties pats ātrākais līkums Čerčs - pie reizes ir pats nepatīkamākais: neskatoties uz nelielo līkuma leņķi, tas ir ļoti slikti caurskatāms, un vēl arī atšķiras ar negatīvo ceļa slīpumu tajā. Gala rezultāti apstiprina mūsu sajūtas, ka Trakstona - trase, kur jauda nespēlē galveno lomu, toties šeit nav vieta, kura piedotu neadekvātu vadāmību. Katrs automobilis, kas spēj nobraukt četrus apļus galējos režīmos un atstāt jūsu plaukstas sausas, ir pelnījis lielu uzslavu.

    1. Ollards: ātrs labais līkums, kas ar lēnākajām automašīnām tiek veikts ar „pilnu gāzi", bet ātrākajām automašīnām prasa nelielu piebremzēšanu.
    2. Kembels: asāks, nekā liekas, un āķīgs ar to, ka slikti caurskatāms. Pareizā trajektorija ir svarīga priekš ātras triju līkumu ķēdes veikšanas.
    3. Kobs: kļūda Kempbela līkuma izejā, un nāksies pacīnīties, lai bez ekscesiem veiktu Kobu.
    4. Sigreivs: lai nezaudētu ātrumu nākamajā posmā, svarīgi „caur lidot" šo, pa labi un lejā aizejošo, līkumu.
    5. Nobls: ļoti ilgs kreisais līkums, kura beigās - ir vērts nedaudz nobraukt no ideālās trajektorijas - pilns pretīgu nelīdzenumu.
    6. Gudvuda: ieiet šai līkumā ar pārāk lielu ātrumu ir vienkāršāk kā „bērnam atņemt konfekti" - daudz grūtāk šai gadījumā ir no tā iziet. Lieliska vieta, lai novērtētu, cik ļoti automašīna piedod kļūdas.
    7. Vilidža: nākas, sevi pārvarot, izejā aizķert apmali, citādi „neierakstīsies”.
    8. Čerčs: nedaudz no kalna ar negatīvu šķērsslīpumu, pie tam,- gandrīz slēgts. Dažiem automobiļiem izdodas veikt šo līkumu ar gāzes pedāli „grīdā" un augstāko pārnesumu.
    9. Bruklends: ir laiks atvilkt elpu un nobīties no tā, ka Čerčs tika veikts ar ātrumu, kas pārsniedz 160 km/h.
    10. Vudhem Hila: „Uz priekšu!" - maksimālais ātrums, bet pēc sekundes – „Stop!” - pirms ieejam retarderā „Klabs", maksimāli bremzējam.
    11. Klabs: asa ieeja, līkuma vidū, pirms paārinājuma izejā, iespējama neliela piebremzēšana. Pāri apmalēm labāk „negriezt” līkumu - patīkamā ir maz.

    Pēc kaujas

    Un tātad, kam tad mēs piešķirsim uzvarētāju laurus. Nepavisam obligāti tam jābūt automobilim, kas veicis Trakstonas apli ātrāk par visiem, vai tam, kuram izdevās pašas skaistākās slīdes. Mums ir svarīgi, lai tas dotu asas izjūtas, neizjūtot bailes; iedvestu uzticību sev, kas nerobežojas ar intereses zaudēšanu; iedvestu pilnīgas saplūšanas sajūtu ar katru tā „muskuli" un vienlaicīgi nenospiestu jūsu aktivitāti.

    :table_open:::Vadāmības testa uzvarētājs - Lotus Elise::Tiesnešu astoņnieks (Rodžers Bells, Gevins Grīns, divi Džoni - Simisters un Barkers, Ričards Bremmers, Pols Horrells, Robs Munro-Hols un Marks Grehems) izrādījās pārsteidzoši vienprātīgs savos 20 dažādu marku automobiļu novērtējumos. Tādēļ noteikt uzvarētāju bija viegli: Lotus Elise. Neviens cits automobilis mums nelikās tik pat nevainojams un spējīgs burtiski lasīt vadītāja domas. Lotus Elise dinamiskie rādītāji ir gandrīz perfekti; no pilnīga perfektuma to šķir tikai pārmērīgā izveicība uz slapja ceļa (automobiļa mazā svara sekas). Var droši teikt, ka Lotus uzstāda jaunu standartu mūsdienīgo automobiļu novērtēšanā.

    :table_open:::Impreza Turbo - agresīva un uzticama::Atklāti runājot, šajā uzvarā nav nekā negaidīta, bet pārsteidz rezultāti, kurus parādīja automobilis, kas ieņēma otro vietu. Pilnpiedziņas Subaru Impreza (otrajā vietā izrādījās tieši tas), kas nedaudz uzlabota Prodrive firmā, atstāja uz mums visiem neizdzēšamu iespaidu ar savu agresiju trasē un augsto uzticamību. Uz slapja ceļa tas bija vienkārši neaizsniedzams, uz sausa - aukstasinīgs un pavisam nebaidījās no nemākulīgas apiešanās. Kā visu laika apstākļu „saldinātājs" tam nav līdzīgu.

    :table_open:::NSX - ātrākais apļa laiks negarantē uzvaru!::Divi nākošie automobiļi mūsu reitingā - vidusmotora MGF (ne ātrs, bet praktisks) un Honda NSX (pati „draudzīgākā” automašīna ar vienlaicīgi labāko apļa laiku). Nākošais pārsteigums: Peugeot 106 GTI. Tā laiks ir tikai par vienu sekundi sliktāks par to, kuru parādīja Jaguar XK8, bet, bez tam, 106-ais pirmo reizi ļāva aizmirst par tādiem automobiļiem raksturīgu pārmērīgu pagriežamību. Tā labākais starp parastajām automašīnām rezultāts dara kaunu arī vairākiem daudz eksotiskākiem „aparātiem”.

    Startējošais „mušas svara" kategorijā Caterham ieņēma tam pierasto augsto vietu, bet tam sekojošais Peugeot 306 GTI-6 parādīja sevi uz ceļa daudz labāk, kā varēja gaidīt, redzot tā nesaprotami lēnās sekundes aplī.

    :table_open:::Diablo - ātrākais tieši taisnā posmā::Astoto un devīto vietas ieņēma attiecīgi Lamborghini Diablo (pats ātrākais taisnā posmā un pārsteidzoši paklausīgs stūrei) un Toyota Supra (rupji-efektīva, ar otro rezultātu Trakstonas aplī). Tālāk iekārtojušies Mercedes E36 AMG un Jaguar XK8 vienādi labi piemēroti braukšanai gan pa parastajiem ceļiem, gan pa sacīkšu trasi, ko apstiprina to uzrādītais apļa laiks. 12-ā vietā - Nissan Primera - neapkaunojis cienīgo savas jaunās šasijas reputāciju. Un patiešām ir patīkami reitingā būt augstāk par jaudīgo, „atraisīto", bet tomēr ne ideālo 911-o (galu galā tajā nogurdina nepārtraukta cīņa par izdzīvošana) un vairāk cildināto radinieku Nissan Skyline.

    :table_open:::Pirms testa tika prognozēta pat M3 uzvara!::Negaidīti slikti uzstājās BMW M3 un BMW 528i. Cieši aiz tiem stāv Citroen Xantia Activa (vadāma it kā ar distances pulti), Alfa Romeo GTV (priekš tās skopās stūres informētības, kuru tā demonstrē, nepelnīti straujš auto) un BMW 318ti (tādā kompānijā arī ar 19 vietu var lepoties).



    :table_open:::Ar dobju rūkoņu un platām riepām nepietiek::Nu, bet ko tad TVR Cerbera? Būdams ļoti ātrs, drīzāk biedējoši ātrs, šis automobilis pierādīja, ka ar apstulbinošu rūkoņu un četrām plašām riepām nepavisam nepietiek. Paaugstinātu adrenalīna līmeni tas spēj nodrošināt, baudījumu no brauciena - diemžēl nē. Lai gan, noskaidrošanas process, kas ir kas, kā jūs jau laikam iedomājāties, pats par sevi sagādāja mums gandarījumu. Bet vai tad savādāk bija vērts visu šo uzsākt?

    20 labākie (spiediet uz auto nosaukuma, lai apskatītu sīkāku aprakstu!)

    1. Lotus Elise – „Lotus vienā izejā var paveikt kaudzi darba. Tas izstaro vairāk maģiskā spēka uz kilogramu svara, nekā jebkurš cits no pretiniekiem," Ričards Bremners
    2. Subaru Impreza Turbo - "Ļoti ātra automašīna un, pie tam, satriecoši vadāma. Ja reiz ar to nespēsiet braukt ātri, tas nozīme - jūs vispār nemākat ātri braukt," Džons Bārkers
    3. MGF - „MG ļauj visas aizraušanās, kuras pacietīgi būtu jāpārnes mazam vidusmotora automobilim nespirinoties," Pols Horrells
    4. Honda NSX - „Vidusmotora superautomobiļi parasti nemēdz būt tik lēnprātīgi. NSX piedod vadītājam visu - pavisam kā liels MGF. Tas ir satriecoši!" Džons Simisters
    5. Peugeot 106 GTI - „106-ais izrādījās ātrākais pašā ātrākajā pagriezienā. Pēc baudījuma uz ieguldīto dolāru ar to grūti strīdēties, un, pie tam, drošība - nekādu sānslīžu!" Rodžers Bells
    6. Caterham Superlight - „Jūs kā duelī cīnāties ar vēju, ar troksni un savējiem nerviem. Tas atspirdzina, bet labāk, lai cīņa neievelkas, - kā tas notiek duelī," Ričards Bremners
    7. Peugeot 306 GTI-6 - „Labi, ka es neesmu azartisks. Citādi es nešaubīgi saderētu, ka 306-ais nebūs uz trases vislēnākais," Gevins Grīns
    8. Lamborghini Diablo - „Es neesmu liels šādu mantu cienītājs, bet pēc tam, kad pabraucu ar Diablo... es tik un tā neesmu šādu lietu cienītājs," Marks Grehems
    9. Toyota Supra - „Mēs uzskatījām to par ļoti ātru un ļoti bīstamu. Bet Supra izrādījās stabila un interesanta," Robs Munro-Holls
    10. Mercedes-Benz E36 AMG - „36-ais mersis ir pārāk milzīgs tam, lai būtu pa īstam ātrs. Bet slaidos pagriezienos izskatās iespaidīgs," Rodžers Bells
    11. Jaguar XK8 - „XK8 apbrīnojami komfortabls un izveicīgs. Tāds var būt tikai Jaguar," Džons Bārkers
    12. Nissan Primera SRi - „Primera - pats vadāmākais mini-kebs no visiem, kas ir pārdošanā," Marks Grehems
    13. Porsche 911 - „911-ais - lielisks zārks uz riteņiem, pie tam, vēl ar gatavu asiņaini-sarkanu apdari," Marks Grehems
    14. Nissan Skyline GT-RV - „Enerģiska kustība pa Trakstonas apli pie Skyline stūres viegli atgādina ātru braukšanu zem vispārējās narkozes," Robs Munro-Holls
    15. BMW M3 - „M3 - neslikts automobilis, vienkārši tiem nekā neizdodas uztaisīt to par īsti labu," Gevins Grīns
    16. BMW 528i - „BMW tik ļoti nešaubīgi sabalansēts, ka ļauj jums nesodīti blēņoties," Džons Simisters
    17. Citroen Xantia Activa - „Xantia demonstrē fantastisku spēju uz normāliem ceļiem, bet uz trases nelielas sānsveres tikai palīdzētu sataustīt saprātīgās vadāmības robežu. Bet tomēr to nav," Pols Simisters
    18. Alfa Romeo GTV - „Salīdzinājumā ar saviem pretiniekiem, Alfa nav tik prātīga. Stūres vadība ir pārāk dinamiska priekš spocīgās stūres informētības, kuru tā pati demonstrē," Džons Simisters
    19. BMW 318ti Compact - „Vadot Compact, es jutu sevi sevišķi pārliecināti, galvenokārt pateicoties tā nesteidzīgumam," Pols Horrells
    20. TVR Cerbera - „Cerbera iedvesa man uzticību tikai vienā: tā bija spējīga aizbraukt uz kurieni vien vajag," Džons Bārkers

    Katra automobiļa maksimālais ātrums līkumos, kā arī apļa kopējais laiks:


    Car Avtomobilj, marts-aprīlis 1997


    Tikai reģistrēti lietotāji drīkst pievienot komentārus


    Reģistrēties